נשים העוברות את גיל ה30 צריכות לסגל שגרת בדיקות שגרתיות, מתוכן בדיקת שד הניתנת לביצוע באופן עצמי בבית (מאמר על איך מבצעים בדיקת שד בבית), ובמידה של חשש, להגיע לבדיקה קפדנית אצל רופא מומחה.
בדיקת רופא שגרתית
בדיקה שגרתית אצל רופא יכולה להוריד סבירות לפספוס של גידולים, למזער את מספר בדיקות ההדמיה כשאינן הכרחיות, ולהתאים תוכנית מעקב אישית נכונה יותר בהתאם לנתונים האישיים של המטופלת.
חשוב לזכור כי ממוגרפיה תקינה אינה שוללת גידול באופן מלא ויש חשיבות לשילוב בדיקות ידניות ובדיקות הדמיה שמותאמות לכל אחת.
בעת המחזור יש אצל נשים רבות גודש בשד ותחושת מלאות. בבדיקה ידנית בתקופה זו רקמת השד עשויה להיות בעייתית יותר לבדיקה. לכן מומלץ לקבוע תור לבדיקה בזמן נוח יותר, לדוגמא כ-10 ימים עד שבועיים מסיום המחזור. לעומת זאת, יש נשים שאצלן אין רגישות מיוחדת בבדיקה ידנית גם בזמן המחזור, ובכל מקרה אין כל מניעה רפואית להיבדק גם בזמן זה.
גם בתקופות של הריון והנקה קשה יותר, בדרך כלל, לבצע בדיקה ידנית. ניתן לבצע בדיקת שד גם בהריון. במקרה של ספק, ייעזר הרופא בבדיקות נוספות, בעיקר באולטרסאונד.
מעקב ידני שגרתי בנשים ללא גורמי סיכון ידועים
ההמלצות לגיל התחלת הבדיקה הידנית השגרתית על ידי רופא אינן אחידות. יש הממליצים להתחיל מעקב מסודר כבר בגיל 20, אולם מאחר ושכיחות המחלה נמוכה מאד בנשים בעשור השלישי לחייהן ומעקב עשוי להיות כרוך במתחים רבים, ממליצים מומחים אחרים על תחילת מעקב אחת לשנה מגיל 30. זוהי גם המלצתנו.
מעקב ידני בנשים עם סיכון מוגבר לחלות בסרטן השד
המלצה לגבי תכיפות בדיקות ידניות במצב של סיכון מוגבר ניתנת בהתאם לרמת הסיכון. עקרונית מומלצת במצב כזה בדיקה ידנית אחת לחצי שנה בשילוב עם בדיקות הדמייה (בדרך כלל אחת לשנה).