סקירות מערכות

ד"ר ישראל הנדלר מציג תמונת עובר לזוג הורים טרי

בדיקה זו היא המבוקשת ביותר ע"י ההורים, מכוון שזו הפעם הראשונה בה יוכלו לראות את העובר שעד כה האימא הרגישה בבטנה, בטכנולוגית תלת מימד וזהו מעמד מאוד מרגש. הבדיקה מתבצעת שלוש פעמים במהלך ההיריון, ומאפשרת אבחון מוקדם של מומים מולדים.

במרפאת המומחים עלמא, המומחה המבצע את הסקירות במהלך ההיריון, הוא ד"ר ישראל הנדלר מומחה למיילדות וגניקולוגיה ובעל ניסיון רב שנים, ומומחה במעקב הריונות בסיכון גבוה.

טלפון לפניה ולקביעת תור/ ייעוץ- 03-6093633

סקירת מערכות מוקדמת

את הסקירה המוקדמת מומלץ לבצע בין שבועות 16-14 להריון. יש אפשרות לבצעה בשילוב עם בדיקת השקיפות העורפית או מיד אחריה. לעיתים הבדיקה, בשלב זה של ההיריון, תערך דרך הנרתיק ולעיתים דרך הבטן, או בשילוב של שתי הגישות בהתאם למה שניתן לראות באולטרה-סאונד.

מטרת הבדיקה היא לסקור את איברי העובר על מנת לאתר מומים וממצאים לא תקינים בשלב מוקדם של ההריון. על אף שבשלב זה ההתפתחות של חלק מהאיברים עדיין לא הושלמה (ולכן צריך לעשות גם סקירה מאוחרת), עדיין ניתן לאבחן חלק גדול מהמומים המולדים. בנוסף, בודקים בבדיקה זו את מיקום השליה, כמות מי השפיר ומודדים חלק מהאיברים.

היתרון בביצוע סקירת מערכות מוקדמת

נשים שלא תיכננו לעשות בדיקת סיסי שיליה (או דיקור מי שפיר) לצורך אבחון כרומוזומלי, יכולות לשנות את דעתן כאשר מתגלה מום המרמז על בעיה כרומוזומלית. במידה ונמצא מום קשה ובני הזוג מקבלים החלטה על הפסקת הריון, בשלב זה, ההליך פשוט יותר – טכנית ורגשית.

סקירת מערכות לא מהווה תחליף לסקר הביוכימי שנועד לאתר את הסיכון לתסמונות כרומוזמליות, דוגמת תסמונת דאון (כולל בדיקת חלבון עוברי בשליש השני של ההריון, שנחשבת חשובה גם היא לצורך גילוי מומים במערכת העצבים המרכזית), או לדיקור הגנטי שנותן תשובה ודאית לגבי קיומם של מומים כרומוזומליים.

האם ניתן לזהות בסקירה זו את כל המומים?

לפי הספרות הרפואית, שיעור הזיהוי הוא בסביבות 90% מהמומים הגדולים. חשוב לדעת שסקירת מערכות לא מזהה בשום אופן 100% מהמומים.

הבדיקה אינה מאבחנת מומים כרומוזומליים או גנטיים, כמו תסמונת דאון, כיוון שרק כ־50% מהעוברים עם תסמונת דאון מראים ממצא אנטומי חריג. ויחד עם זאת, לעתים ניתן למצוא סימנים מחשידים היכולים לכוון לביצוע סיסי שליה או בדיקת מי שפיר.

בנוסף, יש איברים שטרם התפתחו באופן מלא בשלב הזה של ההיריון (לדוגמא המוח), ולכן חשוב להדגיש כי הסקירה המוקדמת היא אינה תחליף לסקירה המאוחרת.

סקירת מערכות מאוחרת

סקירה מאוחרת נערכת לרוב בין שבועות 23-20 להריון (אבל לא לפני שבוע 19 או אחרי שבוע 25).

במידה ועשיתם סקירת מערכות מוקדמת רוב הדברים שנראו בסקירה הראשונה ייראו גם בשנייה. ועדיין, חשיבות הסקירה המאוחרת גדולה, היות ומומים שהיו קטנים מאד או שלא הצליחו לראות אותם כלל בסקירה הראשונה (כמו חלק ממומי הפנים, מומי הלב, מומי מערכת העצבים ומומי הכליות) ניתן יהיה יהיו לזהותם בסקירה המאוחרת (סקירה שנייה) כיוון שבשלב זה העובר מפותח יותר והמערכות אשר בגופו בשלות יותר.

סקירת מערכות שלישית

הסקירה השלישית נערכת בין שבועות 30-32 להריון. זהו שלב מתקדם בהיריון ויש ממצאים שעלולים להתגלות רק בשלב זה כגון: גמדות, עצירה בהיקף הראש, הרחבה של חדרי מוח בעקבות זיהום ועוד. מקובל לבצע סקירה זו כאשר נתגלה חשד למום כלשהו או הפרעה באחת ממערכות העובר באחת הסקירות הקודמות והרופא המליץ על מעקב אחרי העובר.

הבדיקה במרפאתנו נעשית במכשיר תלת וארבע מימד מהמתקדמים בעולם, בסיום הבדיקה תקבלו דיסק עם ההדמיה אשר ישמש כמזכרת לכל החיים.

הסקירות במרפאתנו מבוצעות ע״י ד״ר ישראל הנדלר – מומחה למיילדות וגניקולוגיה ובעל נסיון רב שנים, המתמחה במעקב וליווי הריונות בסיכון גבוה, מתן ייעוץ בהריון בסיכון וחוות דעת שניה.

אולי פספסת משהו:
שתפו אותנו ברשתות -

נשמח לחזור אליכן בהקדם האפשרי

הזינו פרטים מלאים

ממש עלו לאחרונה...

Baby4u

מאמרים באותו נושא -

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נשמח לחזור אליכן בהקדם האפשרי

פצח צ'אט
1
צריך עזרה?💬
היי 👋
איך אפשר לעזור?