הפלות חוזרות

הפלה עצמונית (טבעית) הינה מאורע לא נדיר, שנובע בד”כ מהפסקת התפתחות של עובר לא תקין מבחינה כרומוזמאלית (גנטית)…

האם כדאי לחזור ולנסות להרות מיד לאחר הפלה?

הפלה עצמונית (טבעית) הינה מאורע לא נדיר, שנובע בד”כ מהפסקת התפתחות של עובר לא תקין מבחינה כרומוזמאלית (גנטית). מאחר ומדובר במרבית המקרים באובדן של היריון רצוי, מרבית הנשים מעונינות לחזור ולנסות להרות בהקדם. קיי האולטראסאונד למכשיר נפוץ בידי רופאי הנשים, כאשר הדרך העיקרית לקבוע את גיל ההיריון, ובהתאם את תקינותו, הייתה על בסיס מחזורי הווסת שקדמו להיריון. מכאן הצורך בעבר להמתין לחזרת המחזור הווסתי לסדירותו לאחר הפלה.


מחקר חדש בדק את הזמן להשגת היריון ולידת חי בזוגות שהמתינו משכי זמן שונים לאחר אובדן ההיריון ועד החזרה לניסיון להרות. המחקר התבסס על 1,083 נשים, בגילאי 18 עד 49 שנה,עם אובדן היריון מוקדם אחד או שניים, שנכללו במחקר שבדק את השפעת אספירין על היריון ופריון [ומצא שלאספרין אין תועלת במניעת הפלות]. נערך מעקב במשך שישה מחזורים חודשיים אחר הנשים, מעקב שנמשך עבור הנשים שהרו עד למועד סיום ההיריון.

החוקרים חישבו את מרווח הזמן (האינטרוואל) מהמועד בו האישה החלה לנסות להרות פחות המועד בו התרחש הפלה או הפלות חוזרות. זמן עד השגת ההיריון הוגדר מתחילת הניסיונות להרות ועד שהושג שוב היריון. המודל הסטטיסטי שיושם בידי החוקרים תיקן את שיעורי ההריונות שהושגו על פי מאפייני הנשים, כולל הגיל, המוצא, מבנה הגוף (BMI), חינוך ותת פריון. מרווחי הזמן עד השגת ההיריון חושבו לפני שבוצעה חלוקה לקבוצת מחקר שקיבלה או לא קיבלה אספירין.


נמצא שהסיכוי ללידת חי היה גבוה יותר אצל 765 זוגות שניסו להרות תוך 3 חודשים בהשוואה ל- 233 זוגות שהמתינו יותר משלושה חודשים עד שניסו להרות, 53.2% לעומת 36.1%. משך הזמן עד השגת לידת חי היה על כן קצר באופן מובהק בנשים שניסו להרות מיד, כאשר החציון עד להשגת היריון היה חמישה (טווח שלושה עד שמונה) מחזורים. נמצא כי לאחר תיקון למאפיינים שנכללו במודל הסטטיסטי הסיכוי להיריון עלה ב- 71% כאשר הנשים ניסו להרות תוך 3 חודשים. לנטילת אספרין לא הייתה השפעה על התוצאות.
מסקנת החוקרים הייתה שהמחקר תומך בהנחה שאין עדות פיזיולוגית שתומכת בדחיית הניסיונות להיריון לאחר אובדן היריון מוקדם. כלומר נראה שההמלצה הישנה שמורה לזוגות להמתין שלושה חודשים לפני שהם חוזרים ומנסים להרות לאחר הפלה הינה שמרנית מידי.


למחקר החדש חשיבות מאחר שהוא מסייע לנו לענות על אחת השאלות הנפוצות ביותר שעולות לאחר הפלה טבעית, מתי האישה יכולה וצריכה לחזור ולנסות להרות? לפני עידן האולטראסאונד, הרופאים העדיפו שהאישה תמתין כמה מחזורים לאחר הפלה לפני שתנסה להרות. זאת מאחר שרק כך יכלו הרופאים לוודא שהווסתות (קרי הביוץ) חזרו להיות תקינות וסדירות. הדבר היה חשוב באותה עת מאחר שזה איפשר להעריך שחלל הרחם התנקה וסייע לקבוע במדויק את גיל ההיריון החדש שהושג לאחר ההפלה.

בעידן המודרני, הרופא יכול להעריך באופן מהימן, בעזרת מכשור האולטראסאונד הזמין והמדויק, שהרירית סדירה והחלל נקי. כמובן שאין בעיה כיום לקבוע במדויק את גיל ההיריון על פי גודל העובר שנמדד בעזרת האולטראסאונד בתחילת ההיריון.


המחקר הנוכחי מביא נתונים שתומכים בגישה של רופאים רבים כיום, שדורשת כי בהפלה עצמונית שאין לאחריה סיבוכים, אין צורך להמתין עם הניסיונות לחזור ולהרות בסמוך לאחר ההפלה. עם זאת, חשוב שהאישה תעשה ביקורת אצל הרופא, כולל בדיקת אולטראסאונד, לפני שתנסה לשוב ולהרות. רצוי שהביקורת תערך רק לאחר הווסת הראשונה שלאחר ההפלה (שבד”כ מגיעה תוך 4-6 שבועות לאחר ההפלה). בבדיקה זו הרופא לא רק שיוודא שחלל הרחם ריק וכי הרחם והשחלות במצב תקין, אלא גם יוכל ליעץ לאישה ביחס לגורמים האפשריים להפלה העצמונית ולבדיקות נוספות שאולי נדרשות (למשל היסטרוסקופיה, בדיקות קרישיות או קריוטיפ).

מאחר והפלה טבעית היא בד”כ מאורע מאד עצוב של אובדן היריון רצוי, הרי שהשיחה עם הרופא יכולה לענות על חלק מהשאלות שמטרידות את האישה (האם ההיריון נפל בגלל משהו שאני עשיתי ושעלי להימנע ממנו עכשיו?) ולסייע בידה לתכנן את הכניסה המהירה שוב להיריון.

הרופא גם יכול במעמד זה לעודד את האישה לבחור באורח חיים בריא (הפסקת עישון, ירידה במשקל, הגברת הפעילות הגופנית), שיכול לסייע בשמירת התקינות של ההיריון הבא. בהתאם למצבה הגופני והנפשי של האישה, הרופא יוכל להמליץ לה מתי היא יכולה לחזור ולנסות להרות. חשוב גם שיוצגו בפני האישה הנתונים החד משמעיים שמורים שגם לאחר שתים או שלוש הפלות טבעיות, עדיין הסיכוי גבוה להשיג היריון תקין, גם ללא כל טיפול ספציפי.

המחקר הנוכחי מבוסס על מחקר EAGeR , שבדק באופן אקראי ומבוקר מתן אספירין במינון נמוך (81 מ”ג) במשך עד שישה חודשים לנשים שמנסות להרות ובעברן דווח על אובדן של היריון אחד או שניים. לא נמצא שלנטילת האספירין הייתה השפעה על שעורי לידות החי או על שכיחות ההפלות הטבעיות. עם זאת, שיעורי לידות חי גבוהות יותר נצפו בקרב נשים עם אובדן מתועד בשנה החולפת של היריון אחד, ב- 20 השבועות הראשונים של ההיריון. מסקנת החוקרים הייתה שאין מקום להמליץ על נטילת אספירין במינון נמוך לשם מניעה של הפלות.

אולי פספסת משהו:
שתפו אותנו ברשתות -

נשמח לחזור אליכן בהקדם האפשרי

הזינו פרטים מלאים

ממש עלו לאחרונה...

Baby4u

מאמרים באותו נושא -

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

נשמח לחזור אליכן בהקדם האפשרי

פצח צ'אט
1
צריך עזרה?💬
היי 👋
איך אפשר לעזור?